Αστακός

Το ησυχαστήριο των εναλλαγών

Ο Αστακός έχει καταφέρει να είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς, χωρίς να τον… αγγίζει, καμιά τουριστική «λεηλασία»! Έχει τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του ρυθμούς και «αυτοαποκαλείται» ησυχαστήριο… και δικαίως. Ο Αστακός, είναι ιδανικό μέρος για εκείνους που θέλουν πραγματικές διακοπές. Περίπου 3.30 ώρες από την πρωτεύουσα και πολύ κοντά στα κοσμοπολίτικα νησιά Ιθάκη και Κεφαλονιά, ο Αστακός «δίνει» εντολή να σβήσουν οι μηχανές των γιοτ και να δυναμώσουν οι ήχοι της φύσης. 

Το πέρασμα των θεών

Πριν παραδοθείτε στη νησιώτικη αύρα του Αστακού, αναζητήστε τα στοιχεία που «μαρτυρούν» τη βαθιά ιστορία του. Το βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου και ο αρχαιολογικός χώρος του – ο οποίος «φιλοξενεί» ερείπια ναού, αφιερωμένο στον Δία Καραό- , είναι οι βασικοί μάρτυρες μιας εποχής γεμάτους μύθους. Και δεν θα μπορούσε ο επισκέπτης να περιμένει τίποτα λιγότερο, αφού ο βασιλιάς Αστακός (από τον οποίο προέρχεται η ονομασία) ήταν γιος του Θεού Ποσειδώνα. Φυσικά, και τα υπόλοιπα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, αποζημιώνουν και με το παραπάνω τους ιστοριοδίφες, αποκαλύπτοντάς τους το πλούσιο παρελθόν τους.   

Πραγματικές διακοπές

Και να μην είναι κάποιος φυσιολάτρης, είναι αδύνατον να αντισταθεί στη μαγεία του Αστακού. Τοπία που παντρεύουν αρμονικά το βουνό και τη θάλασσα, ανθοστόλιστα σοκάκια, φοίνικες… όλα «συνωμοτούν» για ζήσετε αληθινές διακοπές, έστω κι αν είναι ολιγοήμερες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το βελανοδάσος, το οποίο αποτελεί μοναδικό στην Ευρώπη, για να δείτε από κοντά το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Για εκείνους που θέλουν να «παραδοθούν» στον ήλιο, στα Γούλια υπάρχει μια μοναδική αμμουδερή παραλία, ήσυχη και…ανοργάνωτη. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Και επειδή η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, ο Αστακός θα σας προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Ειδικά για τους λάτρεις του ψαριού, θεωρείται ο παράδεισος των φρέσκων θαλασσινών! Ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ: κολοχτύπα με το παραδοσιακό ζυμαρικό, γκόγκες. Ζητήστε την!

Μην φύγετε από τον Αστακό, χωρίς να συναντήσετε…  

Στον Αστακό θα συναντήσετε ακόμα μια μυθική τοποθεσία, την οποία σίγουρα έχετε συναντήσει, σε κάποιο βιβλίο. Η Σπηλιά του Κύκλωπα (η οποία βρίσκεται κάτω από την Καστροπολιτεία Αστακού) παρουσιάζεται στο μύθο ως κατοικία του ξακουστού Κύκλωπα, Πολύφημου. Σε εκείνη τη σπηλιά, λέγεται, ότι ζούσε με το κοπάδι του. Η μυθολογία βέβαια «τοποθετεί» τον Πολύφημο και σε άλλα μέρη, αλλά κανένας δεν θα σας εμποδίσει να ζήσετε το δικό σας μύθο. Μην ξεχάσετε λοιπόν να «συναντήσετε» τον Πολύφημο στην Σπηλιά του και να φανταστείτε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, να δραπετεύουν από εκεί, γαντζωμένοι στις κοιλιές των προβάτων!

 

Credits

Παραγωγή: Parapolitika.gr
Αρχισυντάκτης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Concept: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2023