Καλάβρυτα

Παραμύθι φτιαγμένο από… φύση!

Τα Καλάβρυτα, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια χρονομηχανή, η οποία «ταξιδεύει» τους επισκέπτες της, από το 160 π.Χ. έως και το σήμερα! Σπήλαια, ιστορικά μέρη, μοναστήρια, επιβλητικά βουνά, μυθικά ποτάμια αλλά και υπερσύγχρονες πίστες του σκι, καλό φαγητό και ζωηρή, νυχτερινή ζωή. Σε περίπου 2.5 ώρες, βρίσκεστε κυριολεκτικά σε άλλον «πλανήτη», γεμάτο ιστορία, φύση και lifestyle. Από τα Καλάβρυτα δεν λείπει τίποτα! Είναι ο απόλυτος προορισμός, για εκείνους που θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις, χωρίς «απαιτητικές» αποσκευές.

Πάρτε τα… βουνά, τα δάση, τους καταρράκτες, τα σπήλαια, τα ποτάμια!

Η περιοχή των Καλαβρύτων, είναι ο παράδεισος όλων εκείνων που λατρεύουν την ορειβασία, την πεζοπορία, το rafting ή τις απλές βόλτες μέσα στη φύση. Οι οικότοποι του δικτύου Natura 2000, είναι ένα φυσικό σκηνικό, που εναλλάσσεται με τις εποχές. Το προστατευμένο αυτό ελατόδασος – Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας-, αλλά και το δρυόδασος, Δάσος Κανίσκα, απλώνουν «γενναιόδωρα» τα μονοπάτια τους, προσφέροντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ομορφιάς. Ακόμα ένα εκπληκτικό δάσος με αιωνόβιες καστανιές, το Δάσος της Μπαρμπούς, σας περιμένει στο Αφροδίσιο Όρος.

Για εκείνους που οι αντοχές τους είναι στα… ύψη – και συγκεκριμένα, στα 2.238 (περίπου) μέτρα, μια βόλτα στη Νεραϊδοράχη είναι μια γερή δόση αδρεναλίνης. Νεράιδες μπορεί να μην συναντήσετε, αλλά τα αστέρια σίγουρα θα τα δείτε.Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων «Αρίσταρχος», θα φροντίσει γι΄ αυτό. Λίγο πιο ψηλά στα 2.355 μέτρα, στον Χελμό, η θέα θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας, με το παραπάνω. Εάν πάλι το να «πάρετε τα βουνά» δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να πάρετε το ξακουστό τρενάκι Οδοντωτό και να κάνετε μια συναρπαστική εκδρομή, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Για τους τολμηρούς, αυτή η διαδρομή μπορεί να γίνει και με τα πόδια. 
Μια ακόμα μοναδική επίσκεψη που μπορείτε να κάνετε κατά τη διαμονή σας στα Καλάβρυτα, είναι και το Σπήλαιο των Λιμνών. Οι μόνιμοι κάτοικοί του, οι νυχτερίδες, είναι αρκετά «φιλόξενες» και το μόνο που μπορεί λίγο να τις ενοχλήσει, είναι το φως των φακών ή των κινητών. Το βέβαιο είναι, ότι δεν θα σας εμποδίσουν να θαυμάσετε τις 13 λίμνες που σχηματίζονται μετά από βροχοπτώσεις και βρίσκονται διάσπαρτες στους τρεις ορόφους της σπηλιάς. 

Στην περίπτωση που η θέα του νερού σε συνδυασμό με τους σταλακτίτες και το ημίφως, θεωρείτε ότι θα σας κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον, η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Λιμνών, είναι μετά τον Ιανουάριο που – συνήθως – πιάνουν βροχές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και τους υπόλοιπους μήνες, το σπήλαιο προκαλεί λιγότερο δέος. 

Εάν οι υπόγειες λίμνες δεν είναι στις προτιμήσεις σας, η επίγεια λίμνη Τσιβλού θα σας δώσει τη δυνατότητα να τη γυρίσετε με ποδήλατο και να τη θαυμάσετε στο φως της ημέρας. Δυο ακόμα προτάσεις για… μυθικές βόλτες, είναι το χωριό Πλανητέρο, με τα θεόρατα πλατάνια και τον Αροάνιο ποταμό (με must-στάση για γεύμα, με πέστροφα) και στους καταρράκτες του Ταξιάρχη, στην Άνω Βλασία, μόνο 25χιλ. από τα Καλάβρυτα. 
Για extreme sports (όπως rafting και kayak) ο Λάδωνας ποταμός, είναι ο καταλληλότερος, λόγω της ομαλής ροής του. Επίσης, κάποια σημεία του, προσφέρονται και για κολύμπι. Εάν προγραμματίσετε επίσκεψη στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε το Γεφύρι της Κυράς. Πρόκειται για ένα πεντάξονο, πέτρινο γεφύρι του 13ου αιώνα, το οποίο «αναδύεται» και είναι ορατό, μόνο όταν υποχωρούν τα νερά!  

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η «Μέκκα» των freerides, με τις 13 πίστες σκι, γίνεται πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους, με το που το τοπίο γίνει κατάλευκο. 

Και να μην είναι κάποιος σκιέρ, σίγουρα δεν θα αντισταθεί να ενοικιάσει εξοπλισμό και να ζήσει μια πρώτη κατάβαση, έστω και στην πίστα των αρχάριων. Για τους… φανατικούς, απλούς παρατηρητές; Τα δυο σαλέ που διαθέτει το χιονοδρομικό, προσφέρουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα σαλέ του εξωτερικού.

Βαδίζοντας στα χνάρια της Ιστορίας

Αυτό το μαγικό σημείο της Δυτικής Ελλάδας, «κουβαλάει» βαριές σελίδες της ιστορίας μας. Μια από αυτές, είναι και το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας (το οποίο ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από τον συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, Ευγένιο) σημείο που, όπως λέγεται, υψώθηκε το Λάβαρο της Επαναστάσεως. Το Λάβαρο, είναι έως και σήμερα ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της χώρας μας και εκτίθεται στο μοναστήρι, σε ειδική προθήκη, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια του Έθνους μας. 

Μισό χιλιόμετρο πιο πέρα από την πόλη Καλαβρύτων και… 122 χρόνια απόσταση από την Επανάσταση, ένας άλλος χώρος, ο Τόπος της Θυσίας, μας μεταφέρει στο 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν άντρες, ηλικίας 13ων ετών και άνω. «Μάρτυρες» της εκτέλεσης, ο μεγάλος Σταυρός, οι στήλες με τα ονόματα των νεκρών και -φυσικά- το πέτρινο γλυπτό της Πέτρινης Μάνας. Εάν νιώσετε ότι δεν έχετε ακόμα χορτάσει ιστορία, επισκεφτείτε την εμβληματική Ιερά Μονή, Μέγα Σπήλαιο. Εκεί να θαυμάσετε εκτός από την εικόνα της Σπηλαιώτισσας (η οποία χαρακτηρίζεται ως εφέστια → προστάτιδα) και τις νωπογραφίες του 1653, τη μοναδική τοποθεσία όπου έχει χτιστεί η μονή… μια φυσική σπηλιά ύψους 924 μέτρων!  Τη Μονή αξίζει επίσης να την επισκεφτείτε και για να δείτε το «Τρύπιο Λιθάρι». Πρόκειται για άνοιγμα από το οποίο το φως του ήλιου περνά μόνο στις δύο Ισημερίες. 

Μην φύγετε από τα Καλάβρυτα, χωρίς να θαυμάσετε…  

Αυτό που πραγματικά πρέπει να δείτε, είναι το Κλήμα του Παυσανία. Πρόκειται για ένα κλήμα, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται στα 3.000 έτη! Δεν ξέρουμε βέβαια εάν ο Παυσανίας ο Περιηγητής, άκουσε τελικά τις πέστροφες να… τραγουδούν όπως το πουλί-τσίχλα (σύμφωνα με το μύθο, είχε καθίσει στις ρίζες του για να εξακριβώσει αυτή τη φήμη). Ξέρουμε όμως ότι το συγκεκριμένο κλήμα είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, λόγω της ηλικίας και του μεγέθους του. Μην ξεχάσετε να το θαυμάσετε από κοντά!

 

Credits

Παραγωγή: Parapolitika.gr
Αρχισυντάκτης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Concept: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2023