Ναύπακτος

Επιβλητική γοητεία

Ναυς και πήγνυμι… από αυτές τις λέξεις, λέγεται ότι γεννήθηκε το όνομα της Ναυπάκτου, το οποίο σημαίνει «κατασκευή πλοίων». Είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, με πλούσια ιστορία, προτάσεις για γραφικές βόλτες και απίστευτο φαγητό. Η Ναύπακτος όμως, δεν είναι μόνο θάλασσα. Είναι και μια είσοδος που ανοίγει διάπλατα σε κάθε επισκέπτη και τον οδηγεί στα πανέμορφα ορεινά χωριά της. Βουνό και θάλασσα λοιπόν, για εσάς που θέλετε να αλλάζετε παραστάσεις, χωρίς να αφιερώνετε πολλές ώρες στην οδήγηση.

Ιστορικές βόλτες

Η Ναύπακτος έχει μια μοναδική ικανότητα. Μπορεί και συνδυάζει το σήμερα με το… πολυπρόσωπο χθες. Αυτό το καταλαβαίνει ο επισκέπτης της, με το που αντικρίσει το ενετικό λιμάνι, το κάστρο της, το Φετιχιέ Τζαμί ή το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη. Με μια πρώτη βόλτα, μπορείτε να ζήσετε αυτό το «πισωγύρισμα» των 2,5 χιλιάδων χρόνων και να θαυμάσετε την… καλοδιατηρημένη ιστορία της. Η τότε ισχυρή οχύρωση της Ναυπάκτου, διακρίνεται μέχρι και σήμερα. Ξεκινούσε από το λιμάνι, συνέχιζε στα τείχη και κατέληγε στο κάστρο. Εάν βρεθείτε στα μέρη εκείνα αρχές Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοναδικό θέαμα με ιστιοφόρα, πυροτεχνήματα και μουσική. Στην αναπαράσταση της Ναυμαχίας, το λιμάνι, ένα από τα πιο πολύφωτογραφημένα σημεία της Δυτικής Ελλάδας, «φοράει» τη μεσαιωνική του φορεσιά, δίνοντας πολύχρωμο παρόν. Είναι μια πολλή καλή αφορμή, να προγραμματίσετε φθινοπωρινή εκδρομή και να «ζήσετε» το παρελθόν. 

Το κάστρο της Ναυπάκτου μπορεί να πολιορκήθηκε, αλλά δεν κατακτήθηκε ποτέ. Σήμερα, «κατακτά» τους επισκέπτες του, με τη μοναδική του θέα – ειδικά όταν είναι φωταγωγημένη η γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου- στον Κορινθιακό κόλπο. 
Συνεχίστε τη βόλτα σας στην ιστορία, με μια επίσκεψη στον Πύργο του Μπότσαρη, στη συνοικία Μποτσαρέϊκα. Εκεί στεγάζεται η έκθεση για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θαυμάστε από κοντά ισπανικές πανοπλίες, παντιέρες των χωρών που συμμετείχαν στη ναυμαχία, σημαίες κ.α. Εάν θέλετε ένα διάλειμμα από την ιστορία, το Στενοπάζαρο σας περιμένει, με εξαιρετικές προτάσεις φαγητού και ποτού. Θα το βρείτε πολύ εύκολα, καθώς είναι ένα από τα πιο must σημεία της Ναυπάκτου. Ακολουθείστε το γραφικό, πλακόστρωτο σοκάκι και ανακαλύψτε τις απολαυστικές εκπλήξεις της παλιάς αγοράς. 

Ναύπακτος… η θαλασσινή 

Δυο παραλίες της Ναυπάκτου, Ψανή και Γρίμποβο, κυματίζουν περήφανα τις γαλάζιες σημαίες τους και προσκαλούν στα κρυστάλλινα νερά τους, μικρούς και μεγάλους. Χαρακτηριστικό των δυο, φημισμένων παραλιών, είναι τα πλατάνια τους! Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από το 1950 και μέχρι σήμερα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, ιδανικό για διακοπές, βόλτες και χαλάρωση. 

Μόλις 9χλμ έξω από την Ναύπακτο, υπάρχει ένα χωρίο, επίσης διάσημο για την παραλία του. Η Χιλιαδού είναι από τα πιο γνωστά σημεία της Δυτικής Ελλάδας, πρώην ορμητήριο των Πειρατών και νυν «μαγνήτης» επισκεπτών. Εάν έχετε κέφι να οδηγήσετε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, σας περιμένει ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, ο Μαραθιάς. Το χωριό, θυμίζει έντονα νησί, καθώς είναι χτισμένο- σχεδόν- μέσα στη θάλασσα.  

Ναύπακτος… η ορεινή

Για εκείνους που επιμένουν… ορεινά, τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας είναι η απόλυτη πρόταση απόδρασης. Η Άνω Χώρα κρατάει τα πρωτεία του τουρισμού και σας δίνει την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε με τους «συμπρωταγωνιστές» των Rotzer Moore, Claudia Cardinale, David Niven,Telly Savalas και Elliot Gould, τον… «Καρνάβαλο»! Πρόκειται για το πρώτο αστικό, θρυλικό λεωφορείο που συνέδεε την γραμμή Ναυπάκτου- Άνω Χώρας. Ήταν έτσι διαμορφωμένο, ώστε να μεταφέρει από ανθρώπους έως και ζώα. Το λεωφορείο «Καρνάβαλος», έγινε διάσημο όταν πρωταγωνίστησε στη βρετανική ταινία του 1979 «Escape to Athens», με τους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές. Καθόλου άσχημα για καριέρα… ηθοποιού-λεωφορείου. Εάν μάλιστα βρεθείτε προς τα εκεί αρχές Οκτωβρίου, μπορείτε να του κάνετε μια επίσκεψη στην Άνω Χώρα – εκεί που είναι πλέον μόνιμα παρκαρισμένος- και να απολαύσετε τη γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή. 

Μην φύγετε από την Ναύπακτο, χωρίς να δείτε…

Αναζητήστε το άγαλμα που θα σας θυμίσει τον Δον Κιχώτη και θα βρεθείτε μπροστά σε μια ξεχωριστή ιστορία! Το άγαλμα αυτό, είναι στην πραγματικότητα του «πατέρα» του διάσημου έργου «Δον Κιχώτης», Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει ο Θερβάντες, με την Ναύπακτο… Ο διάσημος συγγραφέας, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή, ήταν επαγγελματίας στρατιώτης. Το 1571, έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα. Στη ναυμαχία αυτή τραυματίστηκε τόσο σοβαρά στο αριστερό χέρι, που του προκλήθηκε μόνιμη παράλυση. Σήμερα, ο Θερβάντες, «στέκεται» αγέρωχα στη Ναύπακτο, με υψωμένο το δεξί του χέρι…το χέρι που σώθηκε στη μάχη και έγραψε αργότερα όλα τα λογοτεχνικά του θαύματα. Μην ξεχάσετε να δείτε από κοντά αυτό το όμορφο άγαλμα και – γιατί όχι- να είναι μια αφορμή να διαβάσετε/ξαναδιαβάσετε για τον πιο ονειροπόλο ιππότη, που «πάλευε» με ανεμόμυλους.  

 

Credits

Παραγωγή: Parapolitika.gr
Αρχισυντάκτης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Concept: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2023