Πάτρα

Η Δυτική Ελλάδα… σε άλλους ρυθμούς!

Η Πάτρα είναι γνωστή για το ένα και μοναδικό ετήσιο, ξέφρενο ραντεβού της: το καρναβάλι της. Είναι άδικο όμως τα φώτα της διασημότητας, να πέφτουν πάνω της μια φορά το χρόνο. Η υπέροχη αυτή αχαϊκή πόλη, είναι ένας all time classic προορισμός της Δυτικής Ελλάδας, γεμάτος νυχτερινή ζωή, κοντινές αποδράσεις στη φύση και ευκαιρία να ζήσεις κανείς σε άλλους ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι μόνιμοι κάτοικοί της, δεν την αποχωρίζονται εύκολα, καθώς διαθέτει επαρχιακή ελευθερία και ανέσεις πρωτεύουσας. 

Η ιστορική Πάτρα

Η πύλη της Δυτικής Ελλάδας στη Μεσόγειο, διαθέτει πλούσια ιστορική κληρονομιά και δίνει άλλο ύφος ακόμα και στην πιο απλή, καθημερινή βόλτα. Στην Πάτρα, την «ιστορική» ξενάγηση, την έχει αναλάβει η Άνω Πόλη. Εκεί θα συναντήσετε την εκκλησία του Παντοκράτορα – χτισμένη το 900 μ.Χ.- και το αρχαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα, που χρονολογείται από το 1.400. Εδώ να σημειώσουμε ότι το χαμάμ λειτουργεί ακόμα και μπορείτε να απολαύσετε τις υπηρεσίες του. Στην Άνω Πόλη επίσης βρίσκονται το Κάστρο και το Ρωμαϊκό Ωδείο. Και οι δυο αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι, αρκεί να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργείας τους. Ακόμη ένα must σημείο της Πάτρας, είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης και λόγω της θέας του από ψηλά, «κατοχυρώνεται» ως ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Πάτρας, για φωτογραφίες. Για να φτάσετε στην κορυφή της σκάλας, θα πρέπει να ανεβείτε τα 192 περίφημα σκαλιά. Απολαύστε την άνοδο, στο δικό σας ρυθμό, χωρίς καμία βιασύνη. Η Πάτρα δεν κοιμάται ποτέ και θα σας περιμένει να τη… ζήσετε!  

Πατρινές εξορμήσεις και… οινοτουρισμός

Αφού περιηγηθείτε σε σοκάκια και πλατείες και… πριν ξετρυπώσετε τα μπαράκια στις στοές του πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, κατευθυνθείτε έξω από την πόλη. Η Πάτρα, προσφέρεται για κοντινές εξορμήσεις, χωρίς να χρειάζεστε κανένα πρόγραμμα. Αρκεί να έχετε λίγο χρόνο παραπάνω, για να «αποτυπώσετε» όλες τις ομορφιές της φύσης. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα Καλάβρυτα, να διασχίσετε τη διάσημη γέφυρα «Χαρίλαου Τρικούπη» (γνωστή και ως γέφυρα Ρίου-Αντίριου» και να περάσετε στην Ναύπακτο ή να βολτάρετε στο γραφικό Αίγιο. Για εσάς που έχετε επισκεφτεί την Πάτρα για… οινοτουρισμό, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο κάστρο-οινοποιείο της Αχάια Κλάους. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρία, με την τεράστια παράδοση στον κλάδο της οινοποιίας. Σε περίπτωση που θέλετε ένα αυθεντικό πατρινό «σουβενίρ», το τοπικό λικέρ τεντούρα ή η ντόπια μαυροδάφνη, είναι οι καλύτερες επιλογές σας.  

Μην φύγετε από την Πάτρα, χωρίς να επισκεφτείτε…

Εάν σας έλεγαν ότι με μια επίσκεψη στην Πάτρα, μπορείτε να δείτε την… Σκάλα του Μιλάνου, πως θα αντιδρούσατε; Κι όμως… είναι αλήθεια! Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, είναι μικρογραφία του περίφημου οπερετικού θεάτρου της Ιταλίας. Η Πάτρα, όπως βλέπετε, έχει «χιούμορ». Σας δίνει τη δυνατότητα να πείτε, ότι επισκεφτήκατε το Ρίο, αλλά και το Μιλάνο… και δεν θα έχετε πει ψέματα! Μην ξεχάστε λοιπόν να πάρετε μια πρώτη γεύση από τη La Scala, μέχρι να τη δείτε σε… πραγματικό μέγεθος, στο Μιλάνο.

 

Credits

Παραγωγή: Parapolitika.gr
Αρχισυντάκτης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Concept: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2023