Ακτογραμμή Πύργου

Ο… «κρυμμένος άσσος» της Δυτικής Ελλάδας

Ο Πύργος Ηλείας, είναι από εκείνα τα μέρη που δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις «τουριστικά», αλλά έχουν μια… εναλλακτική μαγεία. Μπορεί να γίνει η βάση σας, για mini διακοπές ή ανέμελα σαββατοκύριακα. Η φύση έχει τον πρώτο λόγο και ο χρόνος σταματάει καθώς «απλώνεται» στις κοντινές παραλίες.

Ξενάγηση στον Πύργο του παρελθόντος 

Ο Πύργος Ηλείας έχει αρκετές ιστορίες να σας διηγηθεί. Αρκεί να «αφουγκραστείτε», τα αξιοθέατά του. Μια πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε στο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο του 1890. Μέσα από τα εκθέματά του, μπορείτε να «ξεναγηθείτε» από την προϊστορία, έως και το Βυζάντιο. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι τόσο αριστοτεχνικά δομημένο, που κάποιοι σίγουρα θα αναθεωρήσουν την άποψη, ότι οι επισκέψεις στα μουσεία είναι… βαρετές. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην ιστορία, θα συναντήστε – σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα- μια γοτθική εκκλησία. Η Αγία Κυριακή θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα της, τους δίδυμους πυργίσκους της και τις τοιχογραφίες της. Για τους φαν των κάστρων, στο επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, μπορεί κανείς να δει το Ποντικόκαστρο και στα 43 χιλιόμετρα πιο έξω, το κάστρο Χλεμούτσι. Εάν έχετε σκοπό να το επισκεφτείτε το δεύτερο (το οποίο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας), αξίζει να κολυμπήσετε στη Χρυσή Ακτή.

Πύργος και όλα γύρω… διακοπές

Όπως προαναφέραμε, ο Πύργος δεν είναι προορισμός, με την έννοια των «καλοκαιρινών διακοπών». Μπορεί όμως να γίνει το… ορμητήριό σας, για αξέχαστες στιγμές. Γύρω από τον Πύργο, η φύση δίνει πραγματικό ρεσιτάλ! Φαράγγια, δάση… ό,τι καλύτερο για πεζοπόρους. Και αν είστε λάτρεις του θαλάσσιου σκι, σας έχουμε την απόλυτη πρόταση: Καϊφας! Η αρχαία λουτρόπολη της Ηλείας, έχει «μεταμορφωθεί» σε κέντρο θαλάσσιων σπορ, συγκεντρώνοντας στα νερά του, μικρούς και μεγάλους. Και για όσους δεν έχουν… αθλητικές επιδόσεις, προτείνονται : κολύμπι, επίσκεψη στις ιαματικές πηγές και καλό φαγητό! Το «χρυσό» 3πτυχο, για επιτυχημένες διακοπές σε αυτό το μαγικό κομμάτι της Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε και 5 μόλις χιλιόμετρα πιο πέρα, θα βρεθούμε στη Ζαχάρω. Αναζητήστε την παραλία Χρυσή Ακτή, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Επίσης, το Αρκούδι, είναι διάσημο για τα beach-bar του και τα Λουτρά της Κυλλήνης για τους, στολισμένους με λευκά κρινάκια, αμμόλοφους.

Μην φύγετε από τον Πύργο Ηλείας, χωρίς να γνωρίσετε…

Η εξόρμηση σας στον Πύργο Ηλείας, θα χάσει τη μισή της γοητεία, εάν δεν επισκεφτείτε την Αρχαία Ολυμπία. Θα είναι μεγάλη παράλειψη εάν δεν βρεθείτε στο μέρος που, εκτός από τόπος διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν  και «κατοικία» του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Διός. Το έργο αυτό του Φειδία, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς, τον 5ο αιώνα. Μια ιδέα για το πως ήταν το μοναδικό αυτό άγαλμα, μπορείτε να πάρετε από το πιστό αντίγραφο που εκτίθεται στο μουσείο. Μην ξεχάσετε να περιηγηθείτε στον ιερό ναό του Διός και να νιώσετε την ενέργεια του χώρου. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να «συναντήσετε» τον άτακτο γιό του Δία…τον Ερμή. Το δημιούργημα του Πραξιτέλη, θα σας «περιμένει» στο μουσείο της Ολυμπίας, κρατώντας στην αγκαλιά του, τον μικρό Διόνυσο. Ένας ακόμη αρχαίος θησαυρός, που πρέπει να γνωρίσετε από κοντά! 

 

Credits

Παραγωγή: Parapolitika.gr
Αρχισυντάκτης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Concept: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απριλίου 2023