Κιλκίς

Ένας παράδεισος με προσωπικότητα

Το Κιλκίς είναι το ιδανικό μέρος για εκείνους που θέλουν να ζήσουν πραγματικές διακοπές κοντά στη φύση. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει με Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Πέλλα. Τα όρη που συμβάλλουν στη φυσική ομορφιά του, είναι τα: Πάικο, Κρούσια και Μπέλλες. Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, μπορεί κανείς να συναντήσει την πανέμορφη, ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία, του 1830. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται την εκκλησία για να το θαυμάσουν.
Τη βάση του βουνού Μπέλλες, «κοσμεί» η διάσημη λίμνη Δοϊράνη. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Στη λίμνη έχουν εντοπιστεί 18 είδη ψαριών -με κυριότερο το «γριβάδι» – και 36 είδη πουλιών με σημαντικότερα αυτών, τη «λαγγόνα» και τον «αργυροπελεκάνο». 

Τα δυο αυτά είδη αντιμετωπίζουν – παγκοσμίως- υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Παρατηρητές πουλιών απ΄ όλον τον κόσμο, συγκεντρώνονται στη λίμνη για να τα καταγράψουν. Για εκείνους που αγαπούν το ψάρεμα, μπορούν να ασκήσουν το αγαπημένο τους χόμπι, σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Στο χωριό Δοϊράνη – το οποίο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης- την προσοχή τραβάει ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα… το μουσείο. Μέσα από μια εντυπωσιακή έκθεση, μπορεί κανείς να γνωρίσει τους υδροβιότοπους του ελλαδικού χώρου και τους «κατοίκους» του: μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα, ψαθιά, γκισάρια, βουτηχτάρια, κορμοράνοι, βουβόκυκνοι κ.α. Την έκθεση συμπληρώνουν παλαιά σύνεργα αλιείας και η «Δόμνα»…το καμάρι του μουσείου. Η «Δόμνα» είναι μια πλάβα (είδος παραδοσιακής, ξύλινης βάρκας) και περιμένει να σας «συστηθεί» από κοντά, στο υπόγειο του μουσείου.
Η λίμνη Δοϊράνη είναι επίσης γνωστή για την ιστορίας της. Στο Βαλκανικό και  Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι όχθες της μετατράπηκαν σε πεδία φονικών μαχών. Οι «αναμνήσεις» των πολέμων στέκονται  περιμετρικά και στα υψώματα της λίμνης. Ιστορικά κοιμητήρια και το μοναδικό μνημείο πεσόντων, «διηγούνται» με την παρουσία τους τη φρίκη των πολέμων.

Τέσσερα χιλιόμετρα βορειότερα και μακριά από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, η τοποθεσία «Χίλια Δέντρα» προσκαλεί τον επισκέπτη να δει από κοντά το δάσος βελανιδιάς 400ων ετών! Το σημείο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης και μπορεί κανείς να το ανακαλύψει, μέσα στο δάσος των Μουριών.

Όπως προαναφέρθηκε, το Κιλκίς είναι ο απόλυτος προορισμός για εκείνους που αγαπούν τη φύση.  Πέντε χιλιόμετρα από τα ιστορικά χωριά Κούπα και Σκρα, ξετυλίγονται… πραγματικές σκηνές παραδείσου. Αχαλίνωτη βλάστηση, απότομες μικρές πλαγιές και πεντακάθαρα νερά που σχηματίζουν μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες, αποθεώνουν τη φύση και «μηδενίζουν» το χρόνο του κάθε επισκέπτη.

Το μαγικό τοπίο συμπληρώνει η σμαραγδένια λίμνη Κούπα-Σκρά. Οι τολμηροί δεν διστάζουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά της, τα οποία διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι.

Μια ακόμα εντυπωσιακή λίμνη – η Πικρολίμνη– βρίσκεται 22 χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς. Αβαθής λίμνη (μέσο βάθος, το 1 μέτρο) με ιαματικές και καλλυντικές ιδιότητες. Ο πηλός στον πυθμένα της, περιέχει θειούχα στοιχεία και νιτρικά άλατα. Σε συνδυασμό με την υψηλή αλατότητα – η οποία είναι τρεις φορές πιο πάνω από εκείνη της Νεκράς Θάλασσας – προσφέρει στους λουόμενους θεραπευτικό spa τόσο στο πηλοθεραπευτήριο που λειτουργεί στη λίμνη, όσο και στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη για καλοκαιρινή πηλοθεραπεία.

Το Κιλκίς δεν θα απογοητεύσει και τους μη φυσιολάτρες επισκέπτες του. Διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή και ακόμα πιο πλούσια κουζίνα. Για εκείνους που ενδιαφέρονται για μια πιο… εκπαιδευτική βόλτα, η Ευρωπός είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές περιοχές. Είναι γνωστή ως περιοχή που ανακαλύφθηκε το περίφημο άγαλμα του Κούρου, ύψους 1.80μ. Το εύρημα αυτό – κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας- είναι το μοναδικό που ανακαλύφθηκε σε βορειοελλαδικό έδαφος και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς. Ακόμα δύο διάσημα ευρήματα της περιοχής, είναι το χρυσό βραχιόλι του κιβωτιόσχημο τάφου και το χρυσό στεφάνι. Και τα δύο φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού βρίσκεται περίπου 1000μ. νοτιοδυτικά από το σημερινό χωριό και ο επισκέψιμος -πλέον-, χώρος δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις της αρχαιότητας να περιηγηθούν ανάμεσα σε σημαντικά ταφικά μνημεία.
Το Κιλκίς έχει όλα εκείνα που αναζητά ο απλός επισκέπτης: γαλήνη, ηρεμία, ανόθευτη φύση και πλούσια ιστορία. Εάν όλα αυτά περιγράφουν την επόμενη εξόρμησή σας, τότε ξεκινήστε για Κεντρική Μακεδονία!