Πέλλα

Ο ορισμός της απόδρασης

Κάθε περιοχή του νομού Πέλλας, είναι και μια εμπειρία: Έδεσσα, Καϊμακτσαλάν, Αριδαία, Λουτρά Πόζαρ, Γιαννιτσά, Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα…Τοπία με ισχυρές «προσωπικότητες» και υπέροχες ιστορίες. Εκεί ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί σε ορεινά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μονοπάτια. Θα ζήσει και θα γευθεί την τοπική φιλοξενία στο έπακρο.
Η Έδεσσα, συστήνεται μέσα από βήματα… βήματα που οδηγούν για αρχή στο Βαρόσι, στο χριστιανικό μαχαλά με τα ανακαινισμένα αρχοντικά, στον Ψηλό Βράχο με την απίστευτη θέα του. Στο Πάρκο των Καταρρακτών, η φύση κάνει μια μοναδική επίδειξη δύναμης. Σταθείτε μπροστά στην υδάτινη μαγεία δυο βασικών καταρρακτών -του 70μετρου Κάρανου και του διχαλωτού Λάμδα– και το δέος θα σας κυριαρχήσει. Στο σύνολό τους οι καταρράκτες είναι 12, αλλά μόνο αυτοί οι δύο είναι ορατοί. Οι υπόλοιποι δίνουν «ηχητικό παρόν», κρυμμένοι πίσω από την πυκνή βλάστηση. Τα νερά τους πηγάζουν από το Καϊμακτσαλάν όρος Βόρα) και περνούν από τον υγρότοπο Άγρα-Βρύτων «θρέφοντας» έτσι, όλη τη χλωρίδα της περιοχής. Ο ήχος των νερών, θα είναι το «μουσικό χαλί» αυτής της… κινηματογραφικής βόλτας, η οποία θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, στο Ενυδρείο και στο μουσείο Υδροκίνησης.  
Εάν κάποιος θέλει να γυρίσει πίσω, στην ιστορία της, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί θα μάθει ότι η Αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους, από τις αρχές του 4ου αιώνα. Οι ανασκαφές, έφεραν στο φως μια άρτια οργανωμένη πόλη, με «βαριά» ιστορία και λαμπρό παρελθόν. Η ανυπολόγιστης αξίας, κληρονομιά του Μακεδονικού πολιτισμού, «χορταίνει» το βλέμμα του επισκέπτη, γεμίζοντάς τον παράλληλα με ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα υπερηφάνειας για τους προγόνους του.
Μια ακόμα πανέμορφη τοποθεσία της Έδεσσας, η λίμνη Βεγορίτιδα, υπόσχεται βαθιές ανάσες οξυγόνου. Πρόκειται για ένα ζωντανό παζλ, το οποίο αποτελείται από χρώματα, εικόνες, πουλιά, μοναδικά είδη ψαριών και… στιγμές- βαρκάδας σε υψόμετρο 600 μέτρων.  

Αλλάζοντας τοποθεσία και υψόμετρο (συγκεκριμένα στα 1.200 μέτρα, στους πρόποδες του βουνού Βόρα) συναντάμε το διατηρητέο οικισμό, Άγιο Αθανάσιο. Το γραφικό, «Πέτρινο Χωριό» είναι χτισμένο σύμφωνα με τη μακεδονική αρχιτεκτονική και γεμάτο παραδοσιακή θαλπωρή. Ο ταξιδιώτης μπορεί να εξερευνήσει τα μικρά του καλντερίμια, να απολαύσει την ησυχία ή να «κατακτήσει» το όρος Βόρα με περιηγήσεις, αναρριχήσεις, ιππασία ή τοξοβολία.

Το νερό, σε μορφή χιονιού αυτή τη φορά, «ντύνει» τους χειμερινούς μήνες το  Καϊμακτσαλάν και προσκαλεί τους λάτρεις του σκι να επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 2.524 μέτρων. Το χιονοδρομικό είναι πλήρες οργανωμένο και διαθέτει πίστες (16 στο σύνολο) διαβαθμισμένων δυσκολιών. Εάν πάλι θέλετε να παραμείνετε στους πρόποδες του όρους, σας περιμένει μια απολαυστική πρόταση. Στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου, τα διάσημα ιαματικά λουτρά Πόζαρ, σας αναμένουν στους… 37°C για στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Και εάν δεν είστε και πολύ στα «κοινωνικά» σας, μπορείτε να απομονωθείτε σε ιδιωτικά λουτρά με ιαματικό νερό κατευθείαν από τις πηγές.
Είναι κανόνας ότι κάθε τόπος, εκτός από φυσικές ομορφιές, διαθέτει και… «γαστρονομικές». Ο νομός Πέλλας δεν θα μπορούσε να μην εφαρμόζει αυτόν τον κανόνα. Εντοπίστε μικρές «πηγές» τοπικής κουζίνας, απολαύστε ντόπια γλυκά και… για το δρόμο, εφοδιαστείτε κουκουλωτό, τσομλέκι και γλυκές φλογέρες Έδεσσας. Έτσι θα έχετε μια ολοκληρωμένη και γεμάτη εμπειρία Νομού Πέλλας… εμπειρία που σίγουρα θα θέλετε να επαναλάβετε!