Χαλκιδική

Ζήστε το… «πουθενά»!

Το γνωστό moto «σαν τη Χαλκιδική πουθενά», πρέπει κανείς να το ζήσει για να το εμπεδώσει! Η «Τρίαινα του Ποσειδώνα» – όπως φαντάζει ο σχηματισμός -αποτελείται από την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω. Αμέτρητες παραλίες, κολπίσκοι και μαγευτικά ορεινά τμήματα, συνθέτουν έναν μοναδικό παράδεισο που μπορεί κανείς να επισκεφτεί χειμώνα-καλοκαίρι. Το πρώτο και το δεύτερο πόδι, είναι οι διαδρομές που πρέπει να εξερευνηθούν. Βουτιές στα καταγάλανα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, στον Τορωναίο κόλπο ή στα βαθυπράσινα νερά του Σιγγιτικού κόλπου, ηλιοθεραπεία σε αχανείς παραλίες και σιέστα σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα, είναι οι must προτάσεις για τους επισκέπτες των δυο πρώτων ποδιών. Το τρίτο πόδι (Άγιο Όρος ή αλλιώς «το Περιβόλι της Παναγιάς»), όπως είναι γνωστό, είναι επισκέψιμο μόνο από άντρες. Για τους κυρίους, είναι η απόλυτη ευκαιρία να «αγγίξουν» την πνευματική και σωματική γαλήνη. Οι γυναίκες μπορούν να επισκεφτούν τη Μονή Ζυγού ή να κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους βλέποντας τα μοναστήρια από απόσταση.
Κάθε χρόνο στη Χαλκιδική, διοργανώνονται φεστιβάλ και πολιτιστικά γεγονότα, δίνοντας έτσι έναν ξεχωριστό ρυθμό στην περιοχή. Εκτός από διασκέδαση, η Χαλκιδική προσφέρεται για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και -φυσικά- για γαστρονομικές εκπλήξεις. Συγκλονιστικά θαλασσινά πιάτα δίπλα στο κύμα ή πεντανόστιμα κρέατα στα ορεινά χωριά, περιμένουν όλους εκείνους που αναζητούν τον ορισμό της γεύσης. Τα λουκούλλεια γεύματα, συνοδεύονται από κρασιά και τσίπουρα τοπικών αμπελώνων, ενώ με το που πέσει η νύχτα, η διασκέδαση συνεχίζει στα clubs και τα bars της Χαλκιδικής. Για εκείνους που επιμένουν… ορειβατικά και αθλητικά, το όρος Χολομώντας τους προσκαλεί σε ύψος 1.165ων μέτρων, για να θαυμάσουν το καταπράσινο γεμάτο τοπίο του, με αρωματικά φυτά, βότανα και διάφορα είδη μανιταριών. Στο τέλος της πεζοπορίας θα σας ανταμείψει το χωριό Ταξιάρχης με το μοναδικό φαγητό του. Ένα ακόμη μυστηριακό μέρος γεμάτο βελανιδιές που ενδείκνυται για περιήγηση στον καθαρό αέρα, είναι το Άλσος της Αγίας Παρασκευής
Ολόκληρη σχεδόν η Σιθωνία καταλαμβάνεται από το όρος Ίταμος και είναι πλούσιο σε δέντρα πεύκης. Ακολουθείστε τα κρυμμένα μονοπάτια του και αφήστε τα να σας οδηγήσουν σε σημεία, ιδανικά  για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά. Όσοι έχουν βάλει στόχο να κάνουν την πρώτη στους κατάδυση, η Νέα Ποτιδαία είναι ιδανική για μαθήματα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο από τα νησάκια της Χαλκιδικής (όπως Αμμουλιανή, Διάπορος κ.α.). Η πρόσβασή τους γίνεται  με μικρά καραβάκια και με πλοιαράκια (ενοικιαζόμενα ή με προγραμματισμένα δρομολόγια). Τα νησάκια αυτά θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι και είναι μια πρόταση της Χαλκίδης που δύσκολα αρνείσαι.
Στα Στάγειρα, σας δίνει… ραντεβού ένας από τους πιο διάσημους φιλόσοφους (και επιστήμονες). Ο Αριστοτέλης! Και δεν θα είναι δύσκολο να τον «εντοπίσετε». Ζητάτε απλώς το «Πάρκο του Αριστοτέλη» και θα βρεθείτε μπροστά σε κάτι ξεχωριστό. Πρόκειται για ένα υπέροχο άλσος, το οποίο φιλοξενεί ένα μοναδικό θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα. Οι επισκέπτες, μπορούν να συνδυάσουν τη ψυχαγωγία με τη μάθηση και το παιχνίδι με τη γνώση. Μικροί και μεγάλοι, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να δοκιμάσουν όργανα και συσκευές που λειτουργούν βάσει των νόμων της Φυσικής και των συγγραμμάτων του Αριστοτέλη. Η πυξίδα, το τηλεσκόπιο, το πρίσμα, το ηλιακό ρολόι, ο φακός, το τεράστιο γρανιτένιο πεντάφωνο, οι οπτικοί δίσκοι, οι σφαίρες αδράνειας, ο συναρπαστικός υδροστρόβιλος, τα κάτοπτρα και το εκκρεμές, περιμένουν όλους τους λιλιπούτειους επιστήμονες – και μη-, να τα ανακαλύψουν και να παίξουν μαζί τους. Κι όλα αυτά με θέα στον κόλπο της Ιερισσού, σε ύψος 500 μέτρων. 
Όταν φτάσει η… δύσκολη ώρα του αποχωρισμού, μην ξεχάσετε να αγοράσετε ντόπιο λάδι και μέλι. Η Χαλκιδική είναι όντως ένα μέρος που…«δεν υπάρχει»!

Αναζητήστε το, γνωρίστε το, ζήστε το!