Ημαθία

Το Μακεδονικό κόσμημα!

Θα μπορούσε κάποιος να συγκρίνει την Ημαθία με θυρίδα… μια μαγική θυρίδα, στην οποία φυλάσσονται, τα σπουδαία μνημεία μιας λαμπρής κληρονομιάς.

Κάτω από τον ουρανό της, ξετυλίχτηκαν αιώνες, πολιτισμοί, προσωπικότητες…  

Η μακροαιώνια ιστορία της Ημαθίας, δεν ξεκινάει με το κλασικό «μια φορά και ένα καιρό», αλλά με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών…της πρωτεύουσας του βασιλείου των Μακεδόνων, στο σημερινό χωριό της Βεργίνας.

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια συστηματικής ανασκαφής στη Μεγάλη Τούμπα, για να έρθουν στο φως οι Βασιλικοί Τάφοι. Στον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο, οφείλεται η «ανάγνωση» του Μακεδονικού πολιτισμού, καθώς και ο πλούτος ευρημάτων. Δεκάξι χρόνια μετά, η αρχαιολογική σκαπάνη του Ανδρόνικου θα «σιγάσει» για πάντα, έχοντας όμως ήδη φέρει στο φως, έναν απίστευτο μακεδονικό θησαυρό.

Επί σαράντα επτά -περίπου- έτη (μέχρι και σήμερα δηλαδή), το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων και το Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι καθημερινά συρρέουν για να θαυμάσουν τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Τόσο το Αρχαιολογικό, όσο και το Βυζαντινό μουσείο της Βέροιας, αποδεικνύουν την ένδοξη ιστορία της πόλης, η οποία υπήρξε έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» αλλά και περιφερειακή Μητρόπολη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αντίστοιχα.

Στη γη της Ημαθίας, έχουν αφήσει τα χνάρια τους, σπουδαίες προσωπικότητες της ιστορίας. Εκεί, και συγκεκριμένα στο πανέμορφο Νυμφαίο, διδάχτηκε από τον κορυφαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης, ο Μέγα Αλέξανδρος. Το Νυμφαίο («Σχολή του Αριστοτέλους») μαζί με το αρχαίο θέατρο και τους μακεδονικούς τάφους της περιοχής, συνθέτουν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Μακεδονίας, Μίεζα.
Αιώνες μετά, μια ακόμα σπουδαία μορφή, ο Απόστολος Παύλος, κηρύττει τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού στην ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης της Βέροιας. Το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο, το οποίο δέχεται καθημερινά επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι 42 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης, όπως η αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής τρίκλιτη βασιλική της Παλαιάς Μητρόπολης, δίνουν – και δικαίως- στη Βέροια τον τίτλο: «μικρή Ιερουσαλήμ». Οι βυζαντινές και ελληνορθόδοξες παραδόσεις έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους, σε ναούς και μοναστήρια.
Σπουδαία θρησκευτικά σύνολα, όπως αυτό της προστάτιδας του Ποντιακού ελληνισμού, της Παναγίας Σουμελά, διατηρούν το παρελθόν και «προικίζουν» το μέλλον. Προχωρώντας λίγα μέτρα πιο κάτω, στην περιοχή συνοικίας της Μπαρμπούτας, μπορεί κανείς να θαυμάσει το πέτρινο κτίριο της εβραϊκής Συναγωγής, η οποία είναι η αρχαιότερη στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.

Αφήνοντας πίσω το… παρελθόν και πηγαίνοντας λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Νάουσας, συναντάμε έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο. Το πάρκο του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα κρυστάλλινα νερά και τα ξύλινα γεφύρια, συνθέτουν ένα μαγικό προορισμό πεζοπορίας και αναψυχής.

Ο βαθμός αδρεναλίνης «ανεβαίνει» για τους πιο… αθλητικούς τύπους, στα δυο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα, του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών. Οι οπαδοί του σκι, σίγουρα θα τα λατρέψουν.

Κάθε μήνας, βάζει τα δυνατά του για να προσελκύσει θαυμαστές. Όπως και ο Μάρτιος. Υπόσχεται στους επισκέπτες του μια απέραντη… ροζ θάλασσα! Ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας γεμίζει με χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές και προσφέρει ένα μοναδικό, ολάνθιστο θέαμα. 

Την περίοδο της Αποκριάς, οι δρόμοι της Νάουσας, μεταμορφώνονται σε μια τεράστια πίστα, δίνοντας εορταστικό χρώμα με γλέντια και γιορτές. Το έθιμο της Μπούλας, είναι το μεγαλοπρεπές φινάλε της αποκριάτικης εποχής και σήμα για «εορταστική ανάπαυλα», μέχρι την επόμενη χρονιά.

Όταν οι δρόμοι της Νάουσας «ησυχάζουν» από τους παραδοσιακούς καρναβαλιστές, γίνονται ξανά οινικές διαδρομές, γεμάτες γεύση, άρωμα αμπελιού και ιστορίας. Οι επισκέπτες της Ημαθίας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βιωματική εμπειρία, δοκιμάζοντας διάφορες ετικέτες ΠΟΠ κρασιών Νάουσας σε ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Και φυσικά, ένα αρωματικό κρασί των περιοχών Ημαθίας, γίνεται ακόμα πιο έντονη γευστική εμπειρία, όταν συνοδεύεται από πιάτα, τοπικής γαστρονομίας. ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα, οπωροκηπευτικά αλλά και παραδοσιακές συνταγές, γίνονται η καλύτερη οινο-συνοδεία. Μην ξεχάσετε για επιδόρπιο να ζητήσετε το ξακουστό ρεβανί Βέροιας. Εάν δεν το δοκιμάσετε, είναι σα να πήγατε στην πηγή και να μην ήπιατε νερό!
Για να τα ζήσετε όλα αυτά, χρειάζεστε και μια βάση που θα σας προσφέρει παραδοσιακή θαλπωρή και σύγχρονη άνεση. Τα δεκάδες ξενοδοχεία και καταλύματα που σέβονται την τοπική αρχιτεκτονική και τις  σύγχρονες τάσεις, είναι πανέτοιμα να σας υποδεχτούν και να σας προσφέρουν αξέχαστες στιγμές αυθεντικής φιλοξενίας. Βάλτε στο πρόγραμμά σας την Ημαθία και… απολαύστε Ελλάδα!