Θεσσαλονίκη

Όλη η ομορφιά, σε ένα όνομα!

«Νύφη του Θερμαϊκού», «ξελογιάστρα», «ερωτική πόλη»… Θεσσαλονίκη! Ονόματα πολλά, εμπειρία μία και μοναδική!

Όσες λέξεις και να γραφτούν για τη συμπρωτεύουσα, τίποτα δεν θα συγκριθεί με μια επίσκεψη στα αξιοθέατά της, τους δρόμους της, τα στέκια της…

Η ξεχωριστή αυτή πόλη, «γεννήθηκε» το 316 π.Χ, από τον Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από τη σύζυγο (και αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου), Θεσσαλονίκη. Κάθε λαός που συναντήθηκε στο σταυροδρόμι της με την ιστορία, άφησε το στίγμα του μέσω αρχιτεκτονικής, γαστρονομίας, φιλοξενίας, τεχνών και πολιτισμών.

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με κομβική γεωγραφική θέση, σημαντικό λιμάνι και υπέροχους κατοίκους.

Μια βόλτα στη Λεωφόρο Νίκης ή ένα τσιπουράκι σε κάποιο από τα εκατοντάδες μεζεδοπωλεία, είναι αρκετά για να νιώσει κανείς… μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης

Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι το φυσικό όριο μεταξύ της καθημερινότητας και της ξεγνοιασιάς. Τον όρο «χαλαρά», το συναντάει κανείς ακόμα και στο… παρκινγκ! Αφήνεις τηλέφωνο στο παρμπρίζ και ξεκινάς να συναντήσεις τις εμπειρίες σου, με τα πόδια. Όλα κοντά, όλα χαλαρά! 

Οι μέρες είναι γεμάτες ήχους πόλης, ήλιο, καφέ και σχέδια για το βράδυ. Μπορεί κανείς να τις γεμίσει με μια βόλτα στα αξιοθέατά της ή επίσκεψη σε κάποιο φεστιβάλ. Παζάρια, παλαιές αγορές, αρχαιολογικά, βυζαντινά, μουσουλμανικά και νεοκλασικά ιστορικά… κάθε βήμα και μια ιστορία! Όσο για τις νύχτες; Σαλονικιώτικες και μαγικές. Μπορεί να στηθεί ανά πάσα στιγμή ένα μικρό γλέντι… μια γιορτή χωρίς λόγο και χωρίς πρόσκληση.

Η Θεσσαλονίκη ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις του ταξιδιώτη: ακούει τους ήχους της, «αγγίζει» την ιστορία της, μυρίζει τα αρώματά της, γεύεται την κουζίνα της, βλέπει τα χρώματά της.

Η Άνω Πόλη σε γεμίζει απλόχερα με εικόνες της συμπρωτεύουσας από ψηλά. Το Σειχ Σου σε χορταίνει δάσος και πολιτισμό.
Ο
Λευκός Πύργος σου θυμίζει ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της πόλης και σε προσκαλεί να φτάσεις έως το τέρμα της σκάλας του. Τα Λαδάδικα σου κλείνουν πονηρά το μάτι και σε αποπλανούν.   

Μπορείς να «χαθείς» στα στενά της ή να πάρεις το αυτοκίνητο και να πας μέχρι τη Μηχανιώνα, την Επανομή  ή τον Μαρμαρά. Υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Βουλγαρία για ψώνια, σπα ή σκι. Όπου όμως και να πάει κανείς, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης θα επιστρέψει.

Γιατί σαν τη Θεσσαλονίκη…πουθενά!