Ημαθία
Το Μακεδονικό κόσμημα!
Κάτω από τον ουρανό της, ξετυλίχτηκαν αιώνες, πολιτισμοί, προσωπικότητες…
Η μακροαιώνια ιστορία της Ημαθίας, δεν ξεκινάει με το κλασικό «μια φορά και ένα καιρό», αλλά με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών…της πρωτεύουσας του βασιλείου των Μακεδόνων, στο σημερινό χωριό της Βεργίνας.
Επί σαράντα επτά -περίπου- έτη (μέχρι και σήμερα δηλαδή), το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων και το Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι καθημερινά συρρέουν για να θαυμάσουν τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Τόσο το Αρχαιολογικό, όσο και το Βυζαντινό μουσείο της Βέροιας, αποδεικνύουν την ένδοξη ιστορία της πόλης, η οποία υπήρξε έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» αλλά και περιφερειακή Μητρόπολη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αντίστοιχα.
Αιώνες μετά, μια ακόμα σπουδαία μορφή, ο Απόστολος Παύλος, κηρύττει τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού στην ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης της Βέροιας. Το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο, το οποίο δέχεται καθημερινά επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι 42 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης, όπως η αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής τρίκλιτη βασιλική της Παλαιάς Μητρόπολης, δίνουν – και δικαίως- στη Βέροια τον τίτλο: «μικρή Ιερουσαλήμ». Οι βυζαντινές και ελληνορθόδοξες παραδόσεις έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους, σε ναούς και μοναστήρια.
Αφήνοντας πίσω το… παρελθόν και πηγαίνοντας λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Νάουσας, συναντάμε έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο. Το πάρκο του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα κρυστάλλινα νερά και τα ξύλινα γεφύρια, συνθέτουν ένα μαγικό προορισμό πεζοπορίας και αναψυχής.
Κάθε μήνας, βάζει τα δυνατά του για να προσελκύσει θαυμαστές. Όπως και ο Μάρτιος. Υπόσχεται στους επισκέπτες του μια απέραντη… ροζ θάλασσα! Ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας γεμίζει με χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές και προσφέρει ένα μοναδικό, ολάνθιστο θέαμα.
Την περίοδο της Αποκριάς, οι δρόμοι της Νάουσας, μεταμορφώνονται σε μια τεράστια πίστα, δίνοντας εορταστικό χρώμα με γλέντια και γιορτές. Το έθιμο της Μπούλας, είναι το μεγαλοπρεπές φινάλε της αποκριάτικης εποχής και σήμα για «εορταστική ανάπαυλα», μέχρι την επόμενη χρονιά.